donderdag 17 november 2016

Welke factoren bepalen schuldfinanciering bij start-ups?


Beste lezers, in deze blogpost bespreken we kort de determinanten die de kapitaalstructuur, meer bepaald de schuldfinanciering van start-ups bepaald. Er zijn drie belangrijke factoren die een rol kunnen spelen.  


Ten eerste moet je kijken naar de risicoaversie van de eigenaar. De eigenaar/manager van een start-up is in bepaalde mate vrij om zijn eigen risico-rendement voorkeuren te bepalen bij de keuze van de kapitaalstructuur. Algemeen wordt er enerzijds gesteld dat ondernemers van start-ups minder risicoavers zijn, terwijl anderzijds toch gesteld kan worden dat bepaalde portfolio beslissingen meer risicoavers zijn. Dit omdat een groot deel van het eigen vermogen van de ondernemer in het bedrijf zit, waardoor ze soms vrij conservatieve beslissingen maken in de financiƫle structuur.

Vervolgens speelt de kost van financiering een belangrijke rol in het bepalen van de schuldgraad. Vaak wordt er door kapitaalverstrekkers een hoger rendement vereist van start-ups omdat ze algemeen aanzien worden als risicovollere ondernemingen. De manager of eigenaar van een start-up is vaak minder risicoavers dan managers van grote bedrijven, waardoor ze meer bereid zijn om risicovollere projecten te selecteren. Stel nu dat het risico van start-ups en grote bedrijven gelijk is, dan nog zijn kapitaalverstrekkers geneigd om een hoger vereist rendement te vragen. Dit omdat het voorspellen van het verwacht rendement en risico moeilijker is voor start-ups.
Ook het menselijk kapitaal vormt een zeer belangrijke factor in het succes van start-ups. Dit is helaas niet makkelijk observeerbaar. Ten slotte zijn er ook nog agency problemen die een impact kunnen hebben op het bepalen van de financieringskost. Er zijn een aantal redenen om aan te nemen dat agency problemen tussen externe kapitaalverstrekkers en eigenaars/managers groter zijn in start-ups dan in andere ondernemingen. Zij zijn doorgaans flexibeler in het aanpassen van hun financiƫle en operationele structuur waardoor het moeilijker is om er toezicht op te houden. Kapitaalverstrekkers zullen al deze factoren in rekening nemen bij het bepalen van het vereist rendement en zullen zo tot een hogere kost komen.

De kapitaalstructuur wordt uiteindelijk bepaald door de karakteristieke van het bedrijf zelf en de structuur van de activa. Bedrijven met veel vaste activa en bedrijven die minder investeren in onderzoek en ontwikkeling zullen in staat zijn om schulden aan te gaan tegen betere voorwaarden omdat ze minder risicovol zijn.

Dit waren de belangrijkste factoren die bepalend zijn bij het verschaffen van vreemd vermogen en bij het bepalen van de kapitaalstructuur. Volgende week bespreken we iets totaal anders, namelijk de rolpatronen tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten