zaterdag 12 november 2016

The don’ts for a successful start-up

blog 2b.jpeg
Beste lezers,
in deze blog gaan we na welke zaken best te vermijden zijn om de slaagkansen van een start-up te vergroten. Hieronder geven we zes veelgemaakte fouten.






1. Foute positionering op de markt
Dit betekent het kiezen van een foute markt of doelgroep. Deze fase gaat aan de oprichting van een start-up vooraf . Het is belangrijk na te gaan of het aangeboden product in overeenstemming is met de behoefte van de gekozen doelgroep of regio.
Ook is het belangrijk even na te gaan wie de andere spelers zijn en of je de concurrentie wel te baas kan. Wanneer je een online webshop voor kleding bijvoorbeeld wil aanbieden is het nuttig om te weten dat er reeds grote spelers (vb. Zalando) op deze markt gepositioneerd zijn.

2. Foute keuze van zakenpartners
Deze valkuil gaat over de partners die je kiest bij het oprichten van een start-up. Wees kritisch met wie je wil gaan samenwerken. De regel zegt dat in de (zakelijke) boot stappen met vrienden of familie vaak niet goed afloopt. Denk na welke capaciteiten jouw onderneming nodig heeft en ga zo na welke personen deze het best kunnen invullen. Op deze manier vermijd je conflicten zowel op zakelijk als privé gebied.

3. Te traag handelen
Dit puntje leunt aan bij het eerste dat werd aangehaald. Het is nuttig om vooraf goed na te denken en analyses te maken over de markt en jouw start-up in het algemeen. Let echter op dat je niet TE lang twijfelt over bepaalde zaken. Als je te lang blijft stilstaan bij bepaalde zaken en niet de sprong durft te nemen, kan de opportuniteit al voorbij zijn. Iemand anders pikt jouw idee in of de markt is reeds veranderd waardoor je product of dienst niet meer relevant is.

4. Budget niet goed beheren
Reserves aanhouden is erg belangrijk. Een ongecontroleerd uitgavenpatroon in goede tijden leidt nog te vaak tot onoplosbare problemen in slechtere periodes. Het is dus aangeraden om reserves aan te houden voor moeilijkere (economische) tijden.

5. Foute keuzes bij het aanwerven van medewerkers
Ondanks de vaak hectische start van een start-up is het noodzakelijk om te blijven stilstaan bij het aanwerven van de juiste werknemers. Het is belangrijk om de juiste persoon op de juiste plaats te hebben om de onderneming draaiende te houden. Maak dus geen overhaaste beslissingen doordat je (tijdelijk) handen tekort komt.

6. Te abstract denken
Bij het opstarten van een start-up komen veel analyses kijken. Al deze analyses kunnen nog niet voorspellen of een onderneming succesvol zal zijn. Het is belangrijk om bij bepaalde zaken jouw intuïtie te volgen en niet enkel af te gaan op wat op papier vermeld staat.

We kunnen concluderen dat er veel algemene valkuilen zijn die toch wat aandacht kunnen gebruiken. Natuurlijk zijn er nog andere redenen voor het falen van een start-up, maar door deze zaken al te vermijden zetten we een stap in de goede richting!
Volgende week hebben we het over de factoren die schuldfinanciering bepalen bij start-ups. Tot dan!

Bron: https://www.ikgastarten.nl/ondernemingsplan/ondernemingsplan-maken/6-veel-gemaakte-fouten-bij-startups

Geen opmerkingen:

Een reactie posten