donderdag 10 november 2016

Hoe kunnen start-ups zich financieren?

Beste lezers,
Image result for moneyzoals eerder aangekondigd zullen we het in deze blog hebben over de manieren waarop start-ups zich kunnen financieren.
Kapitaal ophalen is cruciaal voor een start-up. Een onderneming kan enkel van start gaan als er effectief geld aanwezig is. Kapitaal kan op verschillende manieren worden opgehaald. We zullen een aantal mogelijkheden kort bespreken, deze gelden natuurlijk niet enkel voor Italiƫ.
De eerste optie is het financieren van de start-up met eigen middelen. Het grootste deel van de ondernemers start hun bedrijf door het aanspreken van eigen middelen waardoor dit voor velen een belangrijke financieringsbron is.
Een tweede optie is het aanspreken van familie of vrienden. Zij kunnen investeren in het project. Het is belangrijk om op voorhand de risico’s van het project te bespreken. Op deze manier kunnen eventuele problemen voorkomen worden.
Een derde mogelijkheid is onderzoeken of de start-up kan genieten van overheidssteun. Voorbeelden van overheidssteun zijn subsidies, leningen en kapitaaldeelnames.
Verder zijn banken een belangrijke bron van financiering voor start-ups. In een groot deel van de literatuur wordt gezegd dat banken een minimale rol spelen in de financiering van start-ups en dat bankleningen de kans op faling vergroten. In Belgiƫ zijn deze leningen echter de belangrijkste vorm van financiering voor start-ups.
Een vijfde mogelijkheid is crowdfunding. Crowdfunding is ontstaan in de creatieve sector en vervolgens een alternatieve financieringsvorm geworden. Bij crowdfunding wordt er, meestal via het internet, geld opgehaald door een (kleine) bijdrage van verschillende investeerders. Er zijn vier verschillende soorten van crowdfunding. Als eerste is er het ‘patronage model’ waarbij de investeerders geen direct rendement verwachten op hun investering. Daarnaast is er het ‘lending model’. Hierbij gaat het over microkredieten en verwachten investeerders een zeker rendement op hun lening. Ten derde bestaat er ook een model waarin investeerders een soort van beloning krijgen voor het investeren in het product. Als een jonge artiest bijvoorbeeld geld ophaalt om een cd te maken, kan de beloning zijn dat de investeerders die cd krijgen. Tot slot kan er bij crowdfunding een deel van de aandelen worden uitgedeeld. De investeerder krijgt aldus voor zijn vermogen een deel van de aandelen van de onderneming.
Een andere mogelijkheid voor het ophalen van kapitaal is het gebruik maken van business angels. Dit zijn kapitaalkrachtige personen die een deel van hun vermogen in een aantal belovende ondernemingen investeren.
Tot slot is durfkapitaal een belangrijke financieringsvorm. Durfkapitaal ofwel venture capital, zijn fondsen die investeren in jonge, risicovolle ondernemingen die nog geen positieve cashflow hebben en bijgevolg op zoek zijn naar financiering. De investeerder is ook betrokken bij het management en ondersteunt het team door ervaringen te delen. Na enkele jaren probeert het fonds dan de aandelen die ze heeft verkregen in het bedrijf te verkopen aan een meerwaarde.

Dit waren de belangrijkste en meest bekende mogelijkheden voor het ophalen van kapitaal. Deze bepaalden mede de schuldgraad van de onderneming. In onze volgende post zullen we toespitsen op zes mogelijke valkuilen voor start-ups.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten