vrijdag 4 november 2016

We starten bij ‘de voet van de bergen’

Beste lezers, welkom bij onze eerste blogpost. Om te beginnen geven we wat algemene info over de streek en het bedrijfsleven in Piemonte.
Piemonte, gesitueerd in het noordwesten van Italië is een regio met als hoofdstad Turijn. Zoals de naam zelf al doet vermoeden aan de hand van de woorden ‘pied/piede’ en ‘mons/montagna’, ligt Piemonte nabij de Alpen. Geografie is hier echter niet de focus. Start-ups daarentegen, zijn iets waar wij ons meer in interesseren.

Waarmee kunnen we best beginnen wanneer we spreken over start-ups in Piemonte? De Italiaanse overheid heeft 2 initiatieven die gericht zijn op start-ups. Het eerste initiatief is de ‘Italia Startup Visa’ en het tweede de ‘Italia Startup Hub’. Beiden zijn gericht op het aantrekken van innoverende ondernemers van buiten de EU met behulp van de ‘Startup Law’.
Nu, vooraleer je een start up zou willen oprichten in Piemonte is het best om de voor- en nadelen van deze regio goed tegen elkaar af te wegen. In wat volgt zullen wij ze voor u eens mooi naast elkaar plaatsen.
Voordelen
Nadelen
  • In Turijn bevindt zich de I3P, dit is een instelling waar ze startende ondernemingen ondersteunen.
  • Piemonte wordt gezien als de regio waar het meest geïnvesteerd wordt in R&D vanuit de privésector.
  • Piemonte is toeristisch en bevindt zich op een zeer bereikbare en gunstige plaats in Europa. Gunstig omdat ze zich bijna middenin Europa én aan de middellandse zee bevindt.
  • Er zijn hier reeds verschillende industriële sectoren aanwezig in de vorm van clusters, gevormd door KMO’s. Deze clusters zijn voorzien in flexibele en goed ontwikkelde netwerken.
  • In Italië kun je als start-up genieten van een flexibele arbeidswet.
  • Piemonte bevindt zich in dat deel van Italië (het noorden dus) dat zich qua inkomen per capita bij de hoogste van Europa bevindt.

  • In Turijn worden enorm veel events georganiseerd worden in functie van start-ups.
  • Zoals meerdere landen in het zuiden van Europa, moet je hier rekening houden met een hoge mate van bureaucratie waardoor alles net dat tikkeltje ingewikkelder en trager is.
  • Vele Italianen hebben moeilijkheden met andere talen. Iets waar wij in België minder last mee hebben.
  • Italiaanse consumenten zijn veeleisend.
  • In Italië betaal je hoge belastingen. De vennootschapsbelasting bedraagt hier 27,5 procent, hoewel premier Renzi dit wil verlagen naar 24 procent. Dit is veel minder dan de 33,99 procent hier in België maar toch hoger dan het Europese gemiddelde dat in 2016 20,48 procent bedraagt.
  • In vergelijking met Europese standaarden heeft Italië nog steeds een lage participatiegraad van vrouwen. Dit wil zeggen dat er een aandeel potentieel menselijk kapitaal verloren gaat. In 2013 was er bovendien nog sprake van ‘dimissioni in bianco’, waarbij vrouwen bij het aangaan van een functie een ontslagbrief moesten ondertekenen. die bij geval van zwangerschap tegen hen gebruikt kon worden.
Met bovenstaande voor- en nadelen in het achterhoofd, is het ook belangrijk om te weten welke soorten investeerders zich hier bevinden. Een start-up kan hier gebruik maken van crowdsourced investeringen, ‘Angel investors’ en ‘Venture Capital funds’. Aanwezige crowdsourced platformen zijn SiamoSoci, Starteed, Eppela en Starsup. Angel investors die hier een tandje kunnen bijsteken zijn Club degli Investitori, Italian Angles for Growth en Italian Business Angel Network. Van de laatste groep, de Venture Capital Investors zijn CII2, Club Digitale, P101, Innogest en vele anderen aanwezig om start-ups vooruit te helpen. In een volgende blog zullen we uitleggen wat nu juist het verschil is tussen deze potentiële investeerders. Tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten