vrijdag 25 november 2016

De impact van rolpatronen tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt

Beste lezers, aangezien een groot deel van ons onderwerp bestaat uit de vergelijking tussen mannen en vrouwen, lijkt het ons nuttig om even een overzicht te geven over de verschillen tussen mannen en vrouwen op de arbeids- en ondernemersmarkt in Italië.

Verschillende papers zijn het erover eens dat Italië op gebied van gendergelijkheid nog wel wat vooruitgang kan boeken. Onder het imago van ‘macholand’ geven volgende feiten een kort overzicht over de situatie:

  • De werkgelegenheidsgraad ligt voor vrouwen in Italië op 47,1% wat onder het EU-27 gemiddelde van 58,6% ligt. Desondanks ligt het percentage van werkzoekende vrouwen in Italië (12%) hoger dan het EU-27 gemiddelde (10,6%).
  • De participatie van vrouwen in het bestuur is gestegen tot 11%. Dit ligt nog steeds onder het EU-27 gemiddelde maar het is wel al een grote stap in de goede richting. Daarentegen wordt 35% van de management of leidinggevende functies vertegenwoordigt door vrouwen. Dit ligt boven het EU-27 gemiddelde.
  • Een werkpunt op de arbeidsmarkt in Italië blijft de loonkloof gebaseerd op geslacht. Hier verdienen vrouwen gemiddeld 5,8% minder dan mannen (in 2011), wat een negatieve stijging is met 1,4% ten opzichte van 2006 (4,4%).

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen minder representatief zijn op de arbeidsmarkt dan mannen. Eén van de grootste redenen is het feit dat de typische rolpatronen tussen mannen en vrouwen nog steeds prominent aanwezig zijn in Italië.
In Italië worden vrouwen vaak gelimiteerd door de ‘plicht’ (sociale controle of druk van de omgeving) die ze hebben om voor het gezin en de familie te zorgen. Daarenboven is de kinderopvang vaak veel te duur waardoor een professionele carrière niet gecombineerd kan worden met een gezinsleven.
Nog een belangrijk punt om aan te halen, wanneer we spreken over de arbeidsmarkt in Italië, is het onderwijs. Het percentage mannen  en vrouwen  met een secundair diploma en/of een diploma hoger onderwijs ligt beduidend onder het EU-27 gemiddelde. De laatste jaren zijn de percentages wel gestegen maar er is nog steeds ruimte voor verbetering. De exacte verhoudingen ziet u in de grafieken hieronder.

blog 1 fihuur.png
Figuur: Opleidingsniveau in Italië in vergelijking met de EU-27

Verder worden de typische rolpatronen ook doorgetrokken in het onderwijs. Het bevorderen van de arbeidsmarkt zou inhouden dat de gender-atypische vakgebieden meer ontplooit zouden worden.

Uit deze post kunnen we concluderen dat Italië in de goede richting aan het groeien is om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen op één niveau te brengen. Echter blijven de typische rolpatronen aanzienlijk prominent in de Italiaanse cultuur waardoor er nog veel ruimte voor verbetering overblijft.

Bron: http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/epo_campaign/131203_country_profile_italy.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten